ОБЩИНА СЕПТЕМВРИ - ОФИЦИАЛЕН WEB САЙТ                 ДОБРЕ ДОШЛИ!

  Добде дошли в Септември  Кмет  Общински съвет  Общинска администрация  Стратегически приоритети  Местно самоуправление  Административни услуги  Он-лайн услуги  Достъп до информация  Общински дейности  Общински справочник  Връзки

 

 

   Български

   Английски

 

Начало  Контакти  Карта на сайта  Новото в сайта


НОВОСТРОЯЩ СЕ ХРАМ "СВ. ЦАР БОРИС - МИХАИЛ"


 

  Начало 8 Новострояща се църква "Св. цар Борис-Михаил"

П Р И З И В

Приканваме всички граждани, държавни учреждения, търговски фирми и бизнесмени да се присъединят към инициативата за изграждане на храм "Св. цар Борис-Михаил" в центъра на гр. Септември.

7 Новостроящ се храм "Св. цар Борис-Михаил" 8

Нека всички да откликнем на призива за финансова и материална помощ, за да може в скоро време да се радваме на камбанния звън и да се събираме на молитва и богослужение в нов красив храм, издигащ снага в центъра на града. Защото той ще бъде духовно богатство и културна придобивка не само за нас, но и за нашите деца и внуци.
Първата копка на църквата е направена през 1994 г.  Благодарение на добри и отзивчиви хора храма "Св. цар Борис-Михаил" е вече почти построен.

ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРИМ ЗА ВАШАТА СЪПРИЧАСТНОСТ!

Банкова сметка:

Банка ДСК АД клон Септември

BIC код STSABGSF

IBAN BG37STSA93000001273422

Разплащателна сметка № 1273422

Църковно настоятелство към храм "Св. цар Борис-Михаил" гр. Септември

 

Църковно настоятелство:

Йордан Василев - енорийски свещеник - председател

Иванка Вощанска - касиер

Виолета Александрова

Георги Дишков

Васко Вощански

 

 

За контакти:

храм "Св. свщмчк Харалампий"

4490, гр. Септември

бул. "България" № 160

тел. 03561 / 50 83

 

      История на строежа на храм "Св. цар Борис-Михаил"

     Една от главните причини да се започне изграждането на нов храм в града ни беше, че единствения храм "Св. свщмчк Харалампий" е построен преди освобождението на България от османско робство и е вече на 136 години. По време на големи Господски и Богородични празници този храм не може да побере православните християни от целия град. Друга основателна причина бе тази, че през 20-те години на миналия век градът се разрастна по територия и старият храм остана в покрайнините му, а богомолците не могат да посещават навреме св. Литургия.

     Идеята ни за изграждане на нов храм се зароди през 1994 г. Бе образувано Църковно настоятелство. Открита бе втора енория с благословението на приснопаметния пловдивски митрополит Арсений и бе решено със съгласието на гражданството ни бъдещия нов храм да носи името на покръстителя на целия български народ "Св. цар Борис-Михаил". През същата година на 10 февруари бе извършено Водосвещение на дадения безвъзмездно парцел от Общински съвет - Септември. Открита беше банкова сметка за набиране на парични средства. Изготвен бе архитиктурен проект от "Архкомплект ЕТ Юри Георгиев", гр. София.

     Първата копка на храма бе направена през 1998 г., но поради липса на финансови средства вследствие безработицата и слабата икономика на общината, строежът се замрази.

     С Божия помощ и финансова субсидия от Св. Пловдивска митрополия в средата на м. ноември 2003 година се започна отново изграждането на новия храм.

     През годините строежът вървеше трудно, поради недостиг на финансови средства. Основните парични средства са от Св. Пловдивска митрополия , Община Септември и "ВРЗ-99" АД, гр. Септември.

      През 2004 година на 2 май, денят в който празнуваме паметта на св. цар Борис-Михаил, по решение на енорийските свещеници след св. Литургия в храм "Св. Харалампий" бе извършено Литийно шествие до новостроящия се храм. На строежа бе отслужен Водосвет и Молебен за измолване Божията помощ за продължаване и довършване на строежа. От този момент нататък работата по храма не е спирала. Литийното шествие вече се превърна в традиция, очаквана с нетърпение от християните в града.

 

      Архитектура

     Храмът е кръстокуполна трикорабна базилика, с обща площ 300 кв. м. В притвора са разположени помещения за продажба на свещи, канцелария и отделение за св. Кръщение. На нивото на хорбалкона има стаи за репетиция на църковния хор и канцелария. Под храмът има крипта с площ 300 кв. м., в която е предвиден да се създаде и работи просветен Енорийски център. Височината на купола е 13 метра. Камбанарията е долепена до храма с височина 18 метра, с пет камбани от 40 кг до 280 кг. Храмът е разположен в двор с площ 2,4 дка.

 

      Житие на св. цар Борис I Покръстител

 

 

Изпълнен със страх Божий, си бил жилище на Светия Дух; утвърдил Христовата вяра, си оставил престола и царския жезъл, богоблажени царю Борисе. Поселил се в пустинята, си процъфтял в подвизи и си намерил благодат пред Господа Сега, предстоейки пред престола на Всевишния, моли Христа Бога да даде на народа ни мъдрост и сила, а на нас, молещите те, спасение на душите ни.

Тропар

 

     

      Новостроящият се храм в гр. Септември носи името на св. цар Борис Михаил Покръстител (836-907 г.), чиято памет отбелязваме всяка година на 2 май със св. Божествена литургия. Не е случаен изборът на името на този храмов светец, защото той е небесен закрилник на българския народ.

      Първият български християнски владетел е наречен и равноапостолен, с което възхваляваме неговата заслуга за разпространение на християнската вяра като равна на делата на Христовите апостоли. Покръстването на българския народ през 865 г. открива нов път за българската държава. Християнството заменя езическата религия и обединява българи и славяни в обширните български територии. Православната вяра определя насоката на културния живот на българите векове напред и създава условия за развитие на българската писменост и книжнина. Св. цар Борис I успява да прозре в бъдещето и да оцени значението на християнизацията на България за утвърждаването Й като културна европейска държава, достойна и не по-малко велика от другите страни. С помощта на учениците на св. братя Кирил и Методий той осъществил плановете си за просвета на българския народ и извършване на богослужение на роден език. С много политически такт успял да извоюва самостоятелност и независимост за новообразуваната българска Църква, начело на която бил поставен и първият архиепископ Йосиф.

      Денем, облечен в скъпи царски одежди, цар Борис уреждал държавните дела, а нощем тайно в храма облечен във власеница и с преклонени колене, се молел часове на Бога. С Божията помощ и с голяма политическа мъдрост благочестивият княз управлявал българската държава дълги години в пълен мир и благоденствие. В последните години от живота си той се оттеглил от властта и станал монах. И в монашеската килия Борис не преставал да се моли за своя народ и да помага със съвети в държавното управление на своя син Симеон.

      На 2 май 907 г. великият български владетел заменил земното царство с небесното. След неговата смърт от нетленните му мощи се извършвали чудеса, които свидетелстват за светостта му. Светлото име на св. цар Борис трябва да се знае и помни от всеки българин, защото на него нашият народ дължи своето духовно раждане и спасение. И към неговия свят образ трябва да отправяме своите молитви особено днес, в тежките години, за небесна закрила и невидима помощ над българската държава.

 

Фотогалерия

Археологически

музей

Къща - музей
"Ал. Стамболийски"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Последна актуализация:  14.11.2008                                                         Copyright   ©  2003 - 2008 Община Септември                                                                     webmaster